Wijk Hengstdal (Nijmegen): onvoldoende draagvlak voor warmtenet

27 juli 2023 - Een warmtenet voor de Nijmeegse wijk Hengstdal is voorlopig van de baan. Er is niet genoeg steun voor vanuit de bewoners. Daarom worden de plannen voorlopig on hold gezet tot duidelijk is waar de schoen wringt.

De draagvlakmeting in Bomenbuurt-Oost in de wijk Hengstdal voor een eigen warmtenet stopt. De plannen om verder te gaan met het Buurt Energie Systeem (BES) krijgen nu niet genoeg steun. De bewoners van 439 woningen hadden tot 8 juli om hun stem uit te brengen. 

Met een eigen warmtenet zou de Bomenbuurt-Oost in de wijk Hengstdal aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Het is één van de wijken uit het GEA-initiatief ‘Wijk van de Toekomst’. “Het plan moet goed voelen voor de buurt. Dat is de kern van waar wij voor staan,” aldus Antoine Pekel, directeur-bestuurder van Woningcorporatie Woonwaarts. De corporatie zet de draagvlakmeting daarom niet door. Onvoldoende bewoners kunnen of willen nu ja zeggen tegen de plannen. Woonwaarts ontving namelijk ook veel lege antwoordenveloppen. De 70 procent die nodig is om verder te gaan met de plannen, kan niet meer worden gehaald. Antoine: “Die duidelijkheid moeten we bewoners meteen geven.”

Initiatiefnemers gemeente Nijmegen, netbeheerder Alliander, Duurzaam Hengstdal en Woonwaarts willen uitzoeken waarom bewoners wel of niet tot een keuze zijn gekomen. Ze willen weten waarom de meeste bewoners zich niet kunnen vinden in de voorgelegde plannen en de aanpak. In de wijk is nu onrust ontstaan die de organisaties niet hadden voorzien. Antoine: “We willen hiervan leren door hierover in gesprek te gaan. Zulke gesprekken lukken niet als we bezig zijn met een meting. Daar is een open houding voor nodig.” Bij deze gesprekken worden bewoners, Initiatiefgroep Pegasus en burgerinitiatief Duurzaam Hengstdal betrokken. Een ander plan of andere aanpak is er nog niet. Daar kan pas na de gesprekken over worden nagedacht. Het BES-project is als Proeftuin Aardgasvrije wijken één van de voorlopers in Nederland. “We hebben met de andere partijen vooraf volop gesprekken met iedereen in de buurt gevoerd en de plannen daar op aangepast. Toch kan het zijn dat bij zo’n proef tijdens een draagvlakmeting verwarring ontstaat. Dat is natuurlijk jammer en ook een les waar we van moeten leren,” zegt Antoine. “Ik heb enorm veel bewondering voor iedereen die zo hard heeft gewerkt aan de plannen. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor de buurt.”

Lees het hele bericht op de site van de Bomenbuurt.

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief