Donderdag 13 april: Webinar “Doorbouwen in tijden van congestie”

09 maart 2023 - Ja, er is congestie op het elektriciteitsnet. En ja, dat duurt nog jaren voor het is opgelost. Maar dat betekent niet dat we als Gelderse partijen niets kunnen doen. Sterker nog: er kan veel ‘achter de meter’ worden gerealiseerd. Denk aan energie-hubs op bedrijventerreinen om netbelasting te voorkomen, energievragers die zich kunnen aanpassen aan de beschikbaarheid ervan, hernieuwbare bronnen die direct zijn gekoppeld aan de vraag en: de mogelijkheden van opslag.

Wachten met plannen zou betekenen dat we achter de feiten blijven aanlopen. De netbeheerder moet immers weten voor welke capaciteit ze moeten bouwen. Daarom nodigt netbeheerder Liander het GEA-netwerk uit voor het webinar “Doorbouwen in tijden van congestie”. Speciaal bedoeld voor bedrijven(terreinen), energiecoöperaties en gemeenten. Aanvang: 15.30 uur (online).
              
Het webinar heeft een praktisch karakter. We bespreken de mogelijkheden aan de hand van drie praktijkvoorbeelden: Energiecoöperatie Betuwewind (met directeur Gerlach Velthoven), bedrijventerrein Apeldoorn-Noord (met energiespecialist/ ondernemer Tycho Tomassen) en de gemeente Neder-Betuwe (met wethouder Stefan van Someren, tevens co-voorzitter RES Regio Rivierenland). Er is ruimte voor vragen.
 
Zo wordt het duidelijk(er) wat er nu wél kan. Congestie is voorlopig nog niet weg dus is er veel noodzaak om nieuwe mogelijkheden te gebruiken. Ondertussen moeten we vooral doorgaan met plannen die een doorlooptijd van meerdere jaren hebben (wind- en zonneparken, nieuwe bedrijventerreinen enz.). In 2029 moet een belangrijk deel van de huidige schaarste zijn opgelost. Dat betekent dat ook de plannen bekend moeten zijn bij de netbeheerder zodat die dat kan verwerken in de planning en de budgetten. Want ook een verzwaring (onderstations, regelstations) kent een lange doorlooptijd.
 

Geïnteresseerd in dit webinar?
Meld je hier aan!

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief