Terugkijken webinar “Doorbouwen in tijden van congestie”

18 april 2023 - Donderdag 13 april organiseerde Liander in GEA-verband een webinar over netcongestie. Een webinar met ongeveer 150 deelnemers dat in het teken stond van: ‘wat kan er wél?’. Idee: laten zien wat er (in afwachting van een krachtiger net) kan worden gerealiseerd en opgelost ‘achter de meter’. Een relevant onderwerp voor vele gemeenten, bedrijven en coöperaties. Klik hier om het webinar terug te kijken.

Drie praktijkvoorbeelden stonden in de spotlights: Energiecoöperatie Betuwewind (met directeur Gerlach Velthoven), bedrijventerrein Apeldoorn-Noord (met energiespecialist/ ondernemer Tycho Tomassen) en de gemeente Neder-Betuwe (met wethouder Stefan van Someren, tevens co-voorzitter RES Regio Rivierenland).  

Tijdens het gesprek was ook ruimte om vragen en praktische overwegingen vanuit de deelnemers. Minke Breijer (Liander) en Geert-Jan Koning (Liander) realiseren zich dat het soms schuurt en frustreert, maar tonen zich blij met de constructieve houding van partijen en de wil om er samen uit te komen. Jan Emmerzaal (GEA-regisseur) benadrukt het belang van ‘lokaal voor lokaal’, meer samenwerken en leren van elkaar om te kunnen versnellen. Ook benadrukken de GEA-partners de noodzaak dat plannen niet in de kast verdwijnen maar vooral kenbaar worden gemaakt zodat ze meewegen in de planning van de netbeheerder. “Dit is een nieuw spel waarvoor we ook nieuwe regels moeten durven maken”, geeft Emmerzaal de partijen nog mee.  


Gelderse gemeenten, bedrijven of coöperaties die met vragen rond dit thema zitten, kunnen contact zoeken via deze webpagina van Liander. 

 

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief