Shirtjesdag: Klimaatverbond agendeert zomers energieverbruik

23 juni 2023 - Klimaatverbond, partner van het GEA-netwerk, organiseert dit jaar voor het eerst Shirtjesdag. De zomerse variant van Warmetruiendag met hetzelfde doel: meer aandacht voor energiebesparing. In de zomertijd zoeken veel huishoudens en kantoren namelijk verkoeling met airco’s. En dat is niet de duurzaamste manier van verkoelen.

Oproep Gelderse bedrijven

“Nu is hét moment om met elkaar energiebesparing in de zomer te agenderen: aan de beleidstafels, thuis én op de werkvloer”, vindt Petra Lettink, directeur Klimaatverbond Nederland. “Omdat de zomers elk jaar heter worden. Wij roepen op om van elke hete dag Shirtjesdag te maken.” Klimaatverbond Nederland trapt deze discussie af met een webinar over het veranderend energiegebruik in de zomer en nodigt alle Gelderse bedrijven en organisaties uit om aan te haken. Gemeente Arnhem is al betrokken bij dit initiatief.

Airco niet ideaal

Een airco lijkt de ideale verkoeling in de zomer, maar verbruikt in vergelijking met een ventilator 15 tot 30 keer meer energie. Projectleider Koeltebeleid Jan Engels: “De airco’s in kantoren staan vaak ingesteld op 21 of 22 graden. Onplezierig voor iedereen die zijn kleding heeft aangepast aan de zomerse omstandigheden buiten. Het zou beter zijn om de binnentemperatuur aan te passen aan de temperatuur buiten: zowel qua energieverbruik maar ook uit het oogpunt van gezondheid. Het is tijd voor een goed gesprek daarover.” Klimaatverbond agendeert dit gesprek met het webinar over veranderend energiegebruik in de zomer. Dit webinar geeft inzicht in het energieverbruik dat verkoeling met zich meebrengt en probeert ook het gesprek over kleding op kantoor op gang te brengen.

Op 22 juni 2023 was de eerste editie van Shirtjesdag. Meer lezen? Klik hier.

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief