Liander investeert 800 miljoen euro in Gelders elektriciteitsnet

11 april 2022 - Liander investeert tot en met 2024 €3,5 miljard euro in haar elektriciteitsnet. Zo'n 800 miljoen daarvan is gereserveerd om het net in Gelderland op orde te brengen.

Wind- en zonneparken produceren steeds meer groene stroom die over het elektriciteitsnet naar de verbruikers elders in het land getransporteerd moet worden. Daarnaast vragen onder meer de groeiende industrie en agrarische sector, elektrisch vervoer en duurzame woonwijken en bedrijfsterreinen steeds meer elektriciteit.

Uitdaging in Gelderland

Liander voorziet dat tot 2031 circa 55 van de 103 elektriciteitsstations in Gelderland overbelast raken als ze niets doet. In deze GEA-uitzending over congestie op het (Gelderse) elektriciteit gaf de netwerkbeheerder aan voor een enorme uitdaging te staan om ruimte te creëren op het drukke elektriciteitsnetwerk..Om knelpunten te verhelpen en voorkomen neemt Liander in de provincie de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op elf bestaande stations in gebruik.

Daarnaast legt de netbeheerder ruim 1.250 km extra elektriciteitskabel in de provincie en plaatst 674 nieuwe transformatorhuisjes. Het totale investeringspakket voor de komende drie jaar bedraagt in Gelderland € 792 miljoen. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland, Liander werkt op diverse plaatsen al aan de voorbereidingen. 

In de infographic is te zien waar Liander in Gelderland in de periode 2022 – 2031 nieuwe elektriciteitsstations bouwt of bestaande stations uitbreidt.

Lees meer over de miljardeninvestering op de website van Liander.

Reageer op dit artikel

Plan

Gelderland energieneutraal in 2050. Die ambitie vraagt om concrete plannen met klinkende resultaten. GEA-partners initiëren, programmeren, begeleiden en stimuleren. We helpen elkaar op een lastige route naar succes. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en het klimaatbeleid in Gelderland.


Aanmelden nieuwsbrief

Doelen

Programma's

De partners in het GEA zijn actief in vijf hoofdprogramma’s: