Kennisdag ‘duurzame energie in de melkveehouderij’

02 december 2022 - “Weer eens wat anders dan trekkers kijken”. Zomaar een quote van één van de ruim 100 Achterhoekse melkveehouders tijdens ‘de kennisdag’ over duurzame energie. Centraal stonden de mogelijkheden om zelf energie op te wekken -en op te slaan- en om het machinepark te elektrificeren. Ook financiering en verzekeringen kwamen aan bod. Voor melkveehouders stond de deur van Slootsmid Laren tussen 10.00 en 15.00 uur open voor gesprekken met allerlei specialisten. Inzet: meer kennis te vergaren en inspiratie opdoen. Sfeer proeven? Klik dan hieronder voor de video-impressie.

 

Voor een agrarisch bedrijf is de weg naar een CO2-vrije bedrijfsvoering niet eenvoudig. Zeker niet voor melkveehouders. Hun energiehuishouding is heel specifiek maar biedt ook veel kansen, zoals monomestvergisting. Zij zien de klimaatopgave en hebben ook de wil - maar de dagelijkse bedrijfsdrukte en de stikstofcrisis eisen alle aandacht. Dat betekent wel dat in de omslag naar schone energie in de agrarische sector nog een slag te maken is. Veel innovatieve oplossingen (dat gaat verder dan zonnepanelen en een windmolen) missen bekendheid. Daarom organiseerden de GEA-partners LTO Noord regio Oost, LTO Noord afdeling Achterhoek Noord, Lochem Energie, Wakker Laorne en Slootsmid deze bijzondere maar succesvolle kennisdag.
 

 

Makkelijker maken

Idee is om boeren te inspireren en verder op weg te helpen met praktische informatie om zo de energietransitie te versnellen en de opwekking van e stimuleren. Dat betekent: bekendheid geven aan innovatieve oplossingen, het gesprek voeren over wat er in de weg staat en de instap voor maatregelen makkelijker en laagdrempeliger maken. Partijen die deze dag klaar stonden voor een gesprek waren onder andere: Univé verzekeraars, Wind Energie Solutions (WES), CCS energieadvies en Loohuis installatietechniek. Gastlocatie Slootsmid Laren is specialist in landbouw-, groen-, en tuintechniek en een begrip in de agrarische sector. Ook zij voelen de verantwoordelijkheid om hun nek uit te steken met innovatieve methodes die de klimaatdoelen binnen bereik kunnen brengen.

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief