Eerste hulp bij netcongestie

12 mei 2024 - Handreiking voor ondernemers

De verstopping op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen. Vooral voor ondernemers. En omdat de netverzwaring nog jaren op zich laat wachten is het voor hen belangrijk om te weten wat ze ondertussen zelf kunnen doen. Daarom maakte een groep van experts, samen met een aantal Gelderse organisaties, een praktische handreiking voor ondernemers vol met tips wat je zelf kunt doen. Op 13 mei namen de Gelderse gedeputeerden Ans Mol (klimaat en energie) en Helga Witjes (Economie), samen met VNO-NCW Midden voorzitter Marcel Hielkema en Gelders ondernemer Jan Ros, de handreiking in ontvangst.

“Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. Want we begrijpen hierin de zorgen van het Gelderse bedrijfsleven.”

Met deze handreiking kunnen ondernemers zelf de impact van de transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf verminderen. De handreiking biedt ideeën en maatregelen hoe ze hun energiehuishouding tóch (groten)deels voor elkaar kunnen krijgen. Je kunt als bedrijf je eigen maatregelen nemen maar soms levert samenwerking met andere bedrijven nog meer op. Individueel kun je bijvoorbeeld zelf meer energie gaan opwekken, een energie-managementsysteem aanschaffen, restwarmte gebruiken of energie tijdelijk opslaan in een batterij. In een samenwerking kun je denken aan een gezamenlijke aansluiting, een gezamenlijk energiesysteem of aan directe aansluiting op een zon- of windpark.

Gedeputeerde Ans Mol en Helga Witjes zijn blij met de handreiking: “Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. Want we begrijpen hierin de zorgen van het Gelderse bedrijfsleven. We werken en bouwen aan het energiesysteem van de toekomst maar tegelijk moeten we de (energie)oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.” 

40 experts

Aanleiding voor dit initiatief is de boodschap van de netbeheerders Tennet en Liander dat het elektriciteitsnet voorlopig op slot zit. Ondernemers voelen zich daardoor geremd in de groei, ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf. Om de weg vooruit te vinden, helpen oplossingen die ze zelf in de hand hebben. Deze gereedschapskist schetst maatregelen ‘achter de meter’. De hulplijn is ontwikkeld op initiatief van de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en ongeveer veertig experts. Bekijk hieronder de video-impressie van de expertmeeting.

 

La Coquerie

Maaltijdbereider La Coquerie in Arnhem nam al eerder het heft in handen. Het bedrijf bedacht zelf innovatieve oplossingen. Met een groei van 30% per jaar was wachten geen optie. Zo kreeg het dak zonnepanelen, kwam er een solar carport en verschenen er grote batterijen. Ook installeerde het bedrijf een energie-managementsysteem om de pieken te reguleren. Het inspirerende voorbeeld van La Coquerie en de handreiking maken het andere ondernemers gemakkelijker. Jan Ros: “Als ik deze handreiking eerder had gehad, dan had ik minder leergeld betaald. Ik weet daarom zeker dat andere ondernemers er veel aan hebben.”


Benieuwd naar deze en andere succesverhalen op het vlak van klimaat en energie?

Kom donderdag 13 juni naar De GEA Top van Onderop. Op deze eerste Gelderse editie van de Top van Onderop staan maar liefst 12 workshops centraal. Mis dit niet!
 

Informatie en aanmelden

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief