Barneveld: ‘Met de CO2-Prestatieladder gaan we werkelijk aan de slag om CO2 te besparen’

12 februari 2019 - Op maandag 14 januari heeft de gemeente Barneveld officieel haar certificaat niveau 3 op de CO2-Prestatieladder in ontvangst genomen. Een mooi moment voor de gemeente om terug te blikken op wat er tot nu toe aan CO2-reductie is behaald en om vooruit te kijken naar de toekomst. SKAO woonde de certificaatuitreiking bij en ervaarde veel enthousiasme vanuit de gemeente.

Tijdens de certificaatuitreiking sprak Didi Dorrestijn, wethouder Klimaat en duurzaamheid bij gemeente Barneveld, de aanwezigen toe. Onder de aanwezigen waren beleidsmedewerkers, adviseurs en werknemers van de gemeente Barneveld, die het daadwerkelijke certificeringsproces hebben doorlopen. Daarnaast waren onder andere Gijs Termeer, directeur van SKAO en auditor Frank van de Beek van de certificerende instelling Nederlands Certificatie Kantoor (NCK) aanwezig tijdens de uitreiking.

Tweede gemeente van Nederland met een certificaat op de CO2-Prestatieladder

“Iedere organisatie van een bepaalde grootte, zoals onze gemeente, heeft een verplichting om actief bezig te zijn met het reduceren van de CO2-uitstoot in de strijd tegen klimaatverandering”, aldus wethouder Dorrestijn. “Dat kunnen we doen als een soort invuloefening, waarbij we alleen inzicht krijgen in hoeveel CO2 we uitstoten en er vervolgens niets mee doen. Maar als gemeente kun je er ook voor kiezen om er echt werk van te maken en daar hebben wij voor gekozen in deze organisatie. Daar ben ik trots op en ook op het feit dat wij nu de tweede gemeente zijn in Nederland, na gemeente Renkum, die een certificaat heeft behaald op de CO2-Prestatieladder.”

Dorrestijn: “Dat betekent dat we hard gaan werken aan ons doel om 78 procent CO2-uitstoot te reduceren ten opzichte van 2015. Door de inzet van de Ladder blijkt nu dat we al een heel eind op weg zijn om deze doelstelling te behalen. Zo hebben wij met name dankzij de inkoop van groene stroom uit Nederland al 68 procent van de 78 procent CO2-uitstoot gereduceerd. Het gaat nu om de laatste 10 procent. Dat klinkt niet veel, maar juist daar ligt de uitdaging. De Ladder spoort organisaties namelijk aan om ambitieus te blijven op CO2-reductie en als de eerste stappen zijn gezet, dan is de vraag hoe verder te gaan. Mobiliteit is bijvoorbeeld een fors onderdeel van onze CO2-uitstoot. De CO2-reductie voor dit onderdeel kost veel tijd en dan moeten we kijken wat daarin haalbaar is. Het belangrijkste is dat we er mee bezig blijven, dat we er bewust van zijn en dat we denken vanuit mogelijkheden. Niet alleen de doelen zijn belangrijk, maar ook het proces ernaar toe.”

Voorbeeldrol vervullen

Ook Frank van de Beek sprak de aanwezigen toe tijdens de certificaatuitreiking. “Als je kijkt naar de CO2-Prestatieladder, is een van de grootste voordelen die het biedt: de gunningvoordeel voor gecertificeerde bedrijven die zich inschrijven op aanbestedingen”, zegt hij. “Overheden schrijven veel van deze aanbestedingen uit. Ze hebben daarin een voorbeeldrol te vervullen en de animo voor het reduceren van CO2 met de Ladder te vergroten. Als de overheden er dan voor kiezen om in hun aanbestedingen te vragen naar wat opdrachtnemers doen aan duurzaamheid, en ze dan ook nog moedig zijn om in de spiegel te kijken naar hoe duurzaam ze zelf zijn als overheid, dan is dat een hele grote stap.”

“Er wordt vaak simpel gedacht over de Ladder, dat het alleen zou gaan om het behalen van een certificaat, maar dat is het niet”, gaat Van de Beek verder. “Zeker niet in een sector waar er nog maar weinig ervaring is met certificeren op de Ladder. De enige andere gemeente met een certificaat is namelijk gemeente Renkum. Na vandaag kan het daarom niet zijn dat de CO2-Prestatieladder in de bureaula belandt en er verder niets aan wordt gedaan. Juist nu moeten overheden en organisaties doorzetten, iedereen erbij betrekken en blijven streven naar CO2-reductie.”

Klimaatverandering, een maatschappelijke opgave

Tot slot, sprak Gijs Termeer, directeur van SKAO, de aanwezigen toe over klimaatverandering als een maatschappelijke opgave. “Wij zijn er ook trots op dat gemeente Barneveld gecertificeerd is op de CO2-Prestatieladder”, zegt hij. “In december is het ontwerp van een Klimaatakkoord bekend gemaakt en we zagen wat een grote rol de gemeenten daarin gaan spelen. Daarnaast weet iedereen dat er nog enorm veel moet gebeuren als het gaat om draagvlak voor CO2-reductie en het tegengaan van klimaatverandering in de maatschappij. In 2021 moeten gemeenten in Nederland weten welke wijken aardgasvrij moeten worden en hoe ze dat gaan aanpakken. Daarin moeten de burgers worden betrokken. Hoe kunnen gemeenten met burgers communiceren over aardgasvrije woningen als de gemeente zelf in een tochtig pand is gehuisvest? Het gaat om geloofwaardigheid.”

“Daarom denk ik dat de komende jaren meer gemeenten structureel werk gaan maken van hun ambities om CO2 te reduceren. En de gemeente Barneveld weet nu al wat zij in 2018 aan CO2 heeft uitgestoten, terwijl veel gemeenten dat nog niet weten. Het is daarom een grote en noodzakelijke stap om niet alleen de CO2-ambities te verwezenlijken, maar ook om de grote maatschappelijke opgave van klimaatverandering het hoofd te bieden.”

Bron: skao.nl

SKAO

In contact met het netwerkIk word graag partner van het netwerk.

AanmeldenIk ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief