Aanmelden? Klik hier!

Op deze eerste Gelderse editie van de Top van Onderop staan maar liefst 12 workshops centraal waarin succes is behaald op het vlak van klimaat en energie. Praktijkervaringen met hoop voor de toekomst. En natuurlijk met genoeg leerpunten. Pak je kans en haak aan bij deze bijzondere netwerkontmoeting op donderdag 13 juni!

Het programma

12.00 - 13.00 uur | Inloop met eenvoudige lunch
13.00 - 13.15 uur | Welkom door de dagvoorzitter, IPKW-directeur Kevin Rijke en GEA-voorzitter Bernd Hendriksen.
13.15 - 13.45 uur | Interview met gedeputeerde Ans Mol over “De toekomstige energiemix en de rol van kernenergie daarin” en “De beweging van een centraal naar een decentraal energiesysteem”.

14.00 - 15.00 uur | Workshop ronde 1 (keuze uit 6)

15.15 - 15.45 uur | Intermezzo met Roel Bleumer van Volta Energy, meervoudig prijswinnaar van een mobiele stroomvoorziening op zonne-energie.

16.00 - 17.00 uur | Workshop ronde 2 (keuze uit 6)

17.00 - 18.30 uur | Slotwoord door Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform en netwerkborrel.

GEA-regisseurBernd Hendriksen: “We gaan van centrale naar decentrale energie. Naar local for local. Daarvoor moeten we elkaar blijven vinden. Onze nek uitsteken door initiatieven te realiseren en onorthodoxe oplossingen te toetsen in de praktijk. Dat gebeurt op deze top.”

Save the date!

Dag Donderdag 13 juni
Tijd 12 uur tot 18 uur (met inlooplunch en netwerkborrel)
Locatie Act Eventstudio (IPKW-Arnhem)

Workshop ronde 1

Grondeigenaren -veelal boeren- worden actief benaderd door grote investeerders. Inzet: de (toekomstige) waarde. Dertig grondeigenaren in Berkelland/ Oost-Gelre hielden hun rug echt zodat de lokale gemeenschap mee kan doen. Coöperatie Naoberwind en de grondeigenaren laten zien hoe je de lokale kracht versterkt.

Parkeren onder een zonnedak is één van de duurzame oplossingen in combinatie met slim ruimtegebruik. Snel realiseerbaar én rendabel. In Harderwijk heeft Energiecoöperatie Endura er één samen met de gemeente gerealiseerd. Achmea realiseerde een solar carport in Apeldoorn. Wat was er nodig voor succesvolle ontwikkeling en een dito businesscase?

Het gebruik van landbouwgrond voor de opwek van zonne-energie is controversieel. Agri-PV biedt mogelijkheden om de agrarische functie te combineren met opwekking. Het kan zelfs gewassen beschermen. Hoe is dat gelukt in de Betuwe en West Maas en Waal? Ook in de Gelderse Vallei is er succes.

In GEA-verband kwam er een handreiking voor ondernemers die vastlopen op netcongestie. La Coquerie, producent van verse quiches, soepen en maaltijden op het Arnhemse IJsseloord, was congestie al de baas met eigen onorthodoxe maatregelen. Wat zijn werkende oplossingen voor ondernemers?

De CO2-uitstoot van het logistiek transport in de Gelderse steden is niet te onderschatten: bijna één derde van de hele logistieke sector! Scootbezorgd maakt de beruchte last mile emissieloos met bezorging per scootmobiel. Niet alleen duurzaam maar ook sociaal! Immers: een positieve kans voor mensen met lastige arbeidsmarktkansen. Hoe hebben ze hun positie veroverd?

Biobased isoleren met materiaal uit natuurlijke en hernieuwbare bronnen zoals hennep, stro, vlas of schapenwol is ‘dubbele winst’: behalve verduurzaming betekent het ook kansen voor de agrarische sector. Building Balance maakt meters met woningcorporatie Wonion uit Ulft. Ze laten zien hoe…

Workshop ronde 2

We gaan naar lokale energiesystemen. Woningcorporaties spelen daarin een cruciale rol. Wocozon (met roots in de corporatiewereld) helpt hen in de eerste stappen via zon-op-dak. En het werkt. Ze gaan zelfs nog een stap verder met full service concepten en complete ontzorging op energie.

Op 1 januari 2023 startte de allereerste pilot in Nederland met energielevering aan particulieren tegen kostprijs. Deze pilot van Streekenergie, in samenwerking met Energie VanOns, BioZon en de Achterhoekse Gemeenten draait op de kennis en ervaring van Agem Energie Experts. Hoe hebben ze dat aangepakt en wat zijn de eerste resultaten?

De Watthub op het Avri-terrein in Geldermalsen is een snellaadplein voorzien van lokaal opgewekte wind- en zonne-energie, voor groot materieel en vrachtwagens. Hoe is dit gelukt? En wat is de spin-off? Green Road Equipment elektrificeert bestaande machines. Hoe doen zij dat en welke uitdagingen komen zij tegen? En wat kunnen we van beide ‘first-movers’ leren?

IJzer, fijngemalen tot ijzerpoeder is brandbaar. Bij de verbranding komt energie vrij – maar geen CO2. Een veelbelovende uitvinding voor de industrie en energiecentrales. RIFT en Veolia werken er samen aan op het IPKW. De testen zijn succesvol. Het werkt. Nu richting een industriële, commerciële schaal.

Op 1 december 2022 gingen 12 woningen in de Lochemse wijk Berkeloord van aardgas over op waterstofgas. Een proefproject van  installatiebedrijf Kimenai, Lochem Energie, de gemeente Lochem en bewoners zelf voor de duur van 3 tot 5 jaar. Hoe gaat het en wat is er geleerd?

Als je in een productieproces jaarlijks voor 850 ton CO2 uitstoot op je bedrijfsnaam hebt staan, hoe kom je dan tot nul-op-de-meter? Het kan! Producent van groepenkasten, inbouw-, kabel- en lasdozen ABB Ede legt uit hoe.

Ja, ik ben er bij!

Reserveer nu je ticket voor de GEA Top van Onderop en geef per ronde jouw programma van voorkeur én alternatief aan.

Aanmelden

Gelderse ‘Top’

Naar voorbeeld van de eerste landelijke ‘Top van Onderop’ staan in deze Gelderse editie regionale en lokale projecten centraal. Voorbeelden die succes laten zien en hoop brengen voor de toekomst. Geen papier of beleid maar praktische voorbeelden, klein of groot, die laten zien dat we de klimaatdoelen (energiebesparing, duurzame opwekking en CO2-reductie) echt dichterbij kunnen halen. We moeten en kunnen het lokaal waarmaken.

Nationaal Klimaat Platform

Deze Gelderse De Top van Onderop wordt georganiseerd door het GEA-netwerk, in samenwerking met het Nationaal Klimaat Platform. Het event heeft nadrukkelijk een concreet, positief en optimistisch karakter. Voor opinie, beklag of beleid zijn andere podia beter geschikt. We zijn immers allemaal ‘opbouwwerkers’ en niemand heeft de wijsheid in pacht.

Partners

 • Nationaal Klimaat Platform
 • Noaberwind
 • Energiecoöperatie Endura
 • Achmea
 • Agem
 • Gemeente Lochem
 • Wocozon
 • Green Road Equipment
 • Veolia
 • Building Balance
 • Woonstede
 • ABB Ede
 • la coquerie
 • Gelders Energieakkoord
 • Scootbezorgd

GEA Top van Onderop | Gelders Energieakkoord 2024