RES 1.0 Cleantech Regio: ambitie 1,07 (TWh) duurzame energie in 2030

26 april 2021 - Cleantech Regio verwacht 1,07 Terawattuur (TWh) duurzame energie op te wekken in 2030 met ongeveer 15 windturbines, 660 hectare land en zonnepanelen op grote daken van boerderijen, bedrijven en kantoren. De regio heeft de hoeveelheid duurzame energie wel iets bijgesteld ten opzichte van de concept-RES. Uit onderzoek bleek dat er minder ruimte is voor windturbines dan gedacht.

De ontwerp-RES 1.0 gaat uit van 15 windmolens in de regio. Daarbij zijn de drie windmolens die al in Zutphen staan meegerekend. Dat betekent dat er nog 12 nieuwe windmolens moeten komen: 5 rond de Veluwe, 3 nog te bouwen in gemeente Zutphen en 4 in gemeente Lochem. Behalve wind gaat de ontwerp-RES 1.0 uit van 600 hectare aan zonneparken op land. Hiervan is 250 hectare vergund en deels gebouwd. Voor het overige aantal hectares moet dus nog ruimte gezocht worden.

Stimuleren van meer zonnedaken

Daarnaast wil de regio dat een derde van alle grote daken gebruikt wordt voor zonnepanelen. In de concept-RES dacht de regio meer duurzame energie te kunnen opwekken. Dit is in de ontwerp-RES 1.0 naar beneden bijgesteld. Uit onderzoek blijkt, dat in Cleantech Regio minder ruimte is voor het plaatsen van windmolens. Het gebruik van grootschalige daken is ook nieuw in deze versie van de RES.

Betrokkenheid van  inwoners in de regio

Jan van der Meer, gedeputeerde Klimaat en Energietransitie in provincie Gelderland reageert op de website van de provincie optimistisch over de voortgang in deze regio: “De overstap naar een samenleving die alleen nog maar draait op duurzame energie doen we in stappen. Nu zijn windturbines en zonnevelden hard nodig. Na 2030 komen er mogelijk weer andere oplossingen. In dit proces proberen we keuzes en dilemma’s goed duidelijk te maken en mensen erbij te betrekken. De inspraakronde die nu start is hier een mooi voorbeeld van.”

Cleantech Regio

De RES is een gezamenlijke ambitie en strategie voor de bijdrage van de RES Cleantech Regio aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Het laat zien hoeveel duurzame energie de regio wil opwekken met wind en zon in 2030 en waar dat mogelijk is. De gemeenten beslissen over precieze locaties en voorwaarden op lokaal niveau. De 7 betrokken gemeenten – Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen – stellen samen met de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe en de Gedeputeerde Staten van Gelderland nog de definitieve versie van de RES 1.0 vast. Dit gebeurt pas in de periode november-december. 

Bewoners en belanghebbenden kunnen tot en met 31 mei terugkoppeling geven over deze ontwerp-RES 1.0. Dit ontwerp is hier te bekijken.

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief