Afvang CO2: primeur voor AVR

06 april 2020 - Bij AVR in Duiven staan vier gigantische silo’s langs de snelweg. Bedoeld voor de opvang en opslag van CO2. Eindbestemming: de glastuinbouw. Een uniek project. AVR realiseert als eerste afvalverwerker ter wereld een installatie die op enorme schaal CO2 afvangt uit een afval-energiecentrale. Jaarlijks goed voor de afvang van wat een dorp van 3000 inwoners aan CO2 produceert...

TNO leverde een belangrijke bijdrage aan het ontwerp. Waar pilots tot nu toe niet verder kwamen dan enkele honderden kilo’s per uur gaat het in Duiven om een bedrijfsmatige capaciteit van 12.000 kilo per uur. Op jaarbasis betekent dit 60.000 ton minder CO2-uitstoot. “We doen ook onderzoek om CO2 in te zetten bij producten voor bouwstoffen en chemie om de afgevangen CO2 volledig nuttig te hergebruiken”, zegt Hans Wassenaar, senior projectleider Energie en Reststoffen van AVR.

TNO

AVR was al vergevorderd met het terugwinnen van grondstoffen uit afval en wilde dat ook met CO2 gaan doen. TNO bleek net een mobiele proefopstelling te hebben gebouwd om te experimenteren met het afvangen van CO2 uit verschillende soorten rookgassen. Met de mobiele afvang unit van TNO werd het proces van CO2 afvangen bij afvalverbranding van AVR op locatie op kleine schaal nauwkeurig nagebootst. De CO2 die hierbij vrijkomt is -anders dan die in de rook uit de schoorstenen van kolen- of gasgestookte installaties- voornamelijk afkomstig uit biomassa. De uitdaging was het proces van CO2-afvang zo efficiënt en betrouwbaar te maken voor deze ‘groenere variant’.

CarbonWeb XL 2020

AVR maakt deel uit van de grote Gelderse industrie. Daarvoor is een Community of Practice actief (CoP). Doelgroep zijn de energie-intensieve bedrijven in de procesindustrie, zoals afval, papier, voeding, metaal, chemie, bouwkeramiek, etc. Deze CoP draagt de naam ‘CarbonWeb XL 2020’.

CarbonWeb XL biedt energie-intensieve bedrijven een platform om samen een duurzame invulling te geven aan de klimaatdoelen. Denk aan ‘de Wiebesbrief’, het Klimaatakkoord en het Klimaat-en Energie Akkoord Gelderland (KEAG). Deelnemers inspireren elkaar met best practices op het gebied van CO2-reductie, passend bij de grote procesindustrie. Bedrijven wisselen praktische ervaringen binnen wisselende thema’s als CO2-afvang, restwarmte of waterstof. De uitwisseling vindt plaats binnen het GEA-netwerk en met de op te richten regionale CoP’s en de RESsen.

 (Foto: AVR)

In contact met het netwerk



Ik word graag partner van het netwerk.

Aanmelden



Ik ben nieuwsgierig. Stuur me de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief