Nieuws

WATT je moet weten

13 juli 2019 - Als deelnemer aan het Gelders Energieakkoord of betrokkene bij een van de programma’s of tafels ben je natuurlijk terdege bewust van het energieverbruik van het kantoor, bedrijfspand of instelling waarin je werkt. Simpele maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden zijn ongetwijfeld al genomen. Heb je de overheid laten weten welke energiebesparingsmaatregelen je hebt genomen? Vanaf 1 juli ben je daartoe namelijk verplicht. De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is.


In de praktijk blijken er veel vragen over de Informatieplicht te zijn. Moet de huurder of de verhuurder aan de plicht voldoen en wie neemt de energiebesparende maatregelen? 

Hoe vraag je eHerkenning aan, mag je opgewekte hernieuwbare energie in mindering brengen op het verbruik? Veel antwoorden en tools zijn te vinden op de website WATTjemoetweten.nl, de campagne die MKB-Nederland samen met partners - waaronder VNO-NCW Midden - is gestart met de bedoeling ondernemers te informeren en te ondersteunen bij het voldoen aan de Informatieplicht. 


Maaike Goinga, namens VNO-NCW Midden projectbegeleider van de WATT-campagne: “We hebben de afgelopen maanden heel veel ondernemers weten te bereiken, rechtstreeks en bijvoorbeeld via lokale ondernemersverenigingen. De stap naar het daadwerkelijk registreren in het eLoket blijkt echter nog niet genoeg genomen. Terwijl: het is al 1 juli geweest.” Ze roept huurders, verhuurders en eigenaren van panden op nu echt in actie te komen. Heb je op 1 juli je maatregelen nog niet officieel gerapporteerd? Dan ben je in overtreding en kun je bezoek krijgen van de gemeente of omgevingsdienst. Bedrijven die nog geen rapportage hebben ingediend via RVO.nl, moeten dat alsnog doen.

 “En wijs ook je klanten, leveranciers en achterban erop dat te doen. Begin met de wetchecker, dan weet je binnen 5 minuten of je onder de Informatieplicht valt, en volg daarna het stappenplan op de campagnesite.”

Download de brochure

Vragen of meer informatie?
Maaike Goinga
goinga@vno-ncwmidden.nl 
vno-ncwmidden.nl/wattjemoetweten

Navigatie