Nieuws

Tafel Mobiliteit “We zijn op weg naar 1000 elektrische deelauto’s in Gelderland.”

8 mei 2019 - Sinds 1 mei 2019 kunnen deelauto-aanbieders subsidie aanvragen voor de exploitatie van elektrische deelauto’s. Met deze regeling stimuleert provincie Gelderland meer elektrische auto’s op de weg en wordt elektrisch rijden beter betaalbaar door te autodelen. Zo maken ze elektrisch rijden mogelijk voor iedereen. Ook geven ze inwoners van Gelderland een alternatief voor het bezit van hun eigen (2e) auto.

Door: Annemiek Leuvenink

Deelauto’s bestaan al maar het aantal elektrische deelauto’s is nog klein. Dit komt omdat de aanschafkosten hoger zijn dan de benzine-/dieselauto’s. Daardoor is het moeilijk om de exploitatie van elektrische deelauto’s winstgevend te maken. Vanuit het Gelders Energieakkoord namen enkele energiecoöperaties het initiatief om een projectvoorstel uit te werken met als doel 1.000 elektrische deelauto’s in Gelderland. Samen met hen ontwikkelde provincie Gelderland deze regeling als eerste stap naar een schaalsprong van uiteindelijk 1.000 elektrische deelauto’s.

5.000 euro per elektrische auto

Vanaf 1 mei 2019 kunnen aanvragers een financiële bijdrage krijgen voor de exploitatie van een nieuwe elektrische deelauto. Het gaat om een vast bedrag van €5.000 per elektrische deelauto. De aanvraag moet gaan om minimaal 2 en maximaal 10 elektrische auto’s. De regeling is bedoeld voor lokale energiecoöperaties en bedrijven die deelauto’s aanbieden. De energiecoöperaties die meedachten met deze regeling bieden zelf al elektrische deelauto’s aan. In opdracht van de provincie ontwikkelden ze ook een stappenplan om energiecoöperaties die nog onbekend zijn met deelauto’s op weg te helpen en enthousiast te maken. Dit stappenplan is bijna klaar.

Energiecoöperaties

Niet alleen bedrijven, maar ook energiecoöperaties kunnen de subsidie aanvragen. De energiecoöperatie LochemEnergie is enkele jaren geleden als eerste gestart met het aanbieden van deelauto’s. Onder de naam Elektrip bieden ze nu elektrische deelauto’s aan in de kernen Almen, Eefde en Lochem. Samen met CoöperatieAuto in Rivierenland wordt nu ook in Culemborg ervaring opgedaan met elektrische deelauto’s.

Bent u benieuwd naar de voorwaarden van de regeling? Alle voorwaarden staan in deze factsheet (PDF 845 kB) en u kunt de subsidieregeling aanvragen via de subsidiepagina over elektrische deelauto’s.

Navigatie