Nieuws

Tafel Biomassa: Biomassa is vooral heel leuk

13 juli 2019 - Dat stond centraal op het biomassa-evenement op 13 juni in Lunteren. Ruim honderd enthousiaste partijen waren tezamen om idee├źn uit te wisselen hoe biomassa beter benut kan worden. Jeannet van Rijssoort opende namens de provincie met de stelling dat biomassa vooral leuk kan zijn. De provincie wil een circulaire economie en wil de hoeveelheid grondstof in 2030 gehalveerd zien. Fossiel moet sterk omlaag. Biomassa speelt hierin een belangrijke rol. Belangrijk is dat alle fracties zo benut worden dat een zo positief mogelijke klimaatimpact wordt bereikt.

Door: Frans Feil

Verrijkende voorbeelden
Sprekers lieten prachtige voorbeelden zien. Wim Bles (Staatsbosbeheer) kijkt voortdurend naar mogelijkheden om mooie producten van natuurgras te maken. Maaien moet om gronden schraal te houden. Ook Rijkswaterstaat weet alles van maaien. Mireille Gőtz (businessunit-Natuurlijk-Kapitaal) liet fraaie voorbeelden zien voor mooie toepassingen. Tot aan biobased kilometerpaaltjes toe. Als je zelfs van rioolslib wat leuks kunt maken, dan ben je koning. Coert Petri (Waterschap Rijn en IJssel) liet zien dat door bacteriën een stof gemaakt kan worden, kaumera, dat kan dienen als coating. Een fabriek is in aanbouw in Zutphen. En hoe kun je kunstmest vervangen? Arjan Prinsen (Groot Zevert) weet het. Uit mest kunnen de juiste mineralen gewonnen worden. Op proefvelden laten initiatiefnemers de positieve effecten zien van Groene Weide Meststof. Een mooi voorbeeld van circulaire economie en duurzame landbouw in de Achterhoek.


Veel leven op marktvloer
Opvallend was het aantal jonge ondernemers. Aanstormende talenten lieten hun product en vindingen zien. Het jonge bedrijf Omlab biedt faciliteiten aan voor het maken van biobased producten en een bedrijf MPD laat zien hoe je meters kunt maken in de energietransitie en reststromen uit landschapsonderhoud in kunt inzetten voor duurzame energie. Een paar meter verderop staat de Gelderse Natuur en Milieufederatie met voorbeelden van hoogwaardige toepassingen. Veel marktdeelnemers met klinkende namen als Better-be-Green, Vet&Lazy, Cellulon en Plantics.
Prachtige pitches
Na vier minuten gaat de microfoon uit. Maar tot die tijd heeft de spreker de kans om zijn product aan te prijzen. Hennep verdient meer kans, zo opende Michiel Adriaanse (Bumaga). Mooi hoe je werkelijk alle fracties kunt benutten van deze plant. Met producten, zoals medicinale olie. Klaas Jan Swager (Foreco) liet zien dat je met pyrolyse-olie van gewoon hout, hardhout kunt maken (FloraWood). De olie wordt geproduceerd in Hengelo, vooral voor energie. Nu een mooie stap van bio-energie naar hoogwaardige toepassing. Veel voorbeelden volgden. Het publiek kon verhalen mooi optekenen op kladblokken gemaakt van papier van reststromen van Rijkswaterstaat. En kon actief meedenken over reststromen uit bierproductie, bio-kerosine en een robuuste biomassarotonde. Ze ging pas echt los toen ze mocht meedenken over suikervrije fudge en gebruik van schapenvachten van echte heideschapen. 

Dromen
Dat biomassa veel leuker is dan je dacht, liet ook voorzitter Hayo Canter Cremers van de GEA Biomassatafel weten. Hij liet het publiek dromen over een nieuwe wereld. Veel hiervan was al zichtbaar. De bijeenkomst was georganiseerd door de provincie en clusterorganisaties KCPK, Biomassa en BEON. Deze partijen kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst. Biomassa heeft in Gelderland weer glans gekregen.

Navigatie