Nieuws

Subsidie voor schoner goederenvervoer

27 november 2019 - De provincie Gelderland wil het goederenvervoer verduurzamen. Onder meer door stillere en schonere vrachtauto’s op LNG, CNG, waterstof of elektriciteit. Daarom subsidieert de Provincie vanaf 2020 de aanschaf van duurzame vrachtauto’s.

Maar niet alleen voor de aanschaf van deze vrachtauto’s is er subsidie. Ook voor het opstellen van een advies over duurzame logistiek is er een bijdrage. Het laden van elektrische vrachtwagens duurt namelijk langer en is nog niet overal mogelijk is. Een goede ritplanning helpt ondernemers daarom bij het inzetten van deze nieuwe schonere voertuigen. 

“We hebben veel transporteurs in Gelderland door onze plek op de belangrijke transportcorridors Rhine-Alpine én Northsea-Baltic”, aldus gedeputeerde voor economie en mobiliteit Christianne van der Wal. “Inzicht in de mogelijkheden voor duurzame logistiek en een financiële bijdrage in de aanschafkosten voor schonere vrachtauto’s helpt om te verduurzamen. Het betekent schonere lucht, een lagere CO2 uitstoot en minder geluid. En dat is niet alleen goed voor de transporteurs maar ook voor onze inwoners.” 

Bijdragen 

Voor vrachtauto’s op CNG en LNG kan een aanvrager voor maximaal zeven vrachtauto’s subsidie aanvragen. Voor vrachtauto’s op waterstof en elektrische vrachtauto’s voor maximaal drie vrachtwagens. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk partijen ervaring opdoen met het rijden met duurzame vrachtwagens. De bijdragen per vrachtauto zijn afhankelijk van de brandstofsoort. Voor een CNG- of LNG-vrachtauto is het € 8.000 per auto, voor een elektrische vrachtauto met een nettogewicht tot 7,5 ton is het € 4000 en voor een elektrische of waterstofvrachtauto met een nettogewicht vanaf 7,5 ton is het € 27.000. Voor het opstellen van een advies om de logistiek te verduurzamen stelt de provincie per bedrijf maximaal € 3.000 beschikbaar.  De nieuwe subsidies treden 6 januari 2020 in werking.


Foto ter illustratie

Navigatie