Nieuws

Koffie met een GEA-collega: Marie-José Ruiken

8 mei 2019 - Koffie met een collega helpt jou alle gezichten van het GEA wat beter kennen. Deze maand drinken we koffie met Marie-José Ruiken van het secretariaat.

Wie ben je en voor welke organisatie werk je?
Ik ben Marie-José Ruiken. Mijn basisorganisatie is de provincie Gelderland, maar ik ben van hieruit gedetacheerd bij het GEA-secretariaat.

Hoe drink je je koffie graag? Of welke thee heeft jouw voorkeur?
Ik drink ‘s ochtends mijn koffie zwart, en soms een cappuccino. Maar s ’middags drink ik thee, het liefst groene thee met citroen.

Waar en met wie woon je?
Ik woon in een appartement dicht bij het centrum en de uiterwaarden van Wageningen. Samen met mijn partner Joep.

Wat niet veel mensen binnen het GEA van je weten:
Veel mensen weten denk ik wel dat ik in mijn vrije tijd graag lange zeezeiltochten maak. Maar niet, dat onze zeilboot is uitgerust met een windmolen, een zonnepaneel en een windvaanstuurinrichting. Al deze middelen helpen ons om plekken te bezoeken waar geen of nauwelijks voorzieningen zijn en daardoor onderdeel te worden/zijn van de omgeving waar we ons dan bevinden.

Hoe ben je bij GEA betrokken?
In 2015 is de provincie Gelderland als partner betrokken geraakt bij het GEA. Op de interne marktplaats werd een resultaatopdracht, zoals dat zo mooi heet, geplaatst voor een medewerker GEA-secretariaat. Als verbinder tussen de GEA-partijen. Na twee interne gesprekken kreeg ik de opdracht, maar dan wel onder de voorwaarde dat het GEA-secretariaat daarmee akkoord zou gaan. Dus dat werd kennismaken met onder andere de algemeen secretaris, Thijs. Spannend, maar het klikte meteen.

Wat is je ambitie bij GEA?
Ik geloof en sta nog steeds achter de slogan Samen komen we verder. Of ook wel: De anderen (zij) vormen samen met ons een nieuwe wij. We kunnen de complexe vraagstukken van de energietransitie alleen oppakken als we dit ook echt samen willen doen. En daar hoort schuren en wrijven tussen organisaties bij, maar ook intern in de organisaties.

Je krijgt morgen een half miljoen euro uitgekeerd.  Voorwaarden: het moet binnen een jaar op zijn en je moet het aan energietransitie uitgeven. Wat doe je er mee?
Ik zou het willen steken in lokale en regionale concrete initiatieven, en laat hen het doen. Laat hen samen met ons ontdekken wat werkt en niet werkt, en blijf niet hangen in het maken van nog betere plannen.

Wat heb je nodig om verder te komen in jouw deel van energietransitie?
Eigenlijk is mijn antwoord op deze vraag gelijk aan mijn antwoord bij de vraag over mijn ambitie: ga samen aan de slag, wees niet bang voor het maken van fouten. En sta open voor elkaars ideeën en inbreng.


Waarvoor mogen GEA-collega’s jou bellen?
Sinds 1 juni heb ik het Gelders Energieakkoord verlaten. Ik ga 3 maanden op reis en verlaat het GEA voor een andere functie bij de provincie Gelderland.

Wat je verder nog wilt zeggen…
Wees nieuwsgierig naar elkaar.

Navigatie