Nieuws

Koffie met een collega: Rob Oostermeijer

13 juli 2019 - Koffie met een collega helpt jou alle gezichten van het GEA wat beter kennen. Deze maand drinken we koffie met Rob Oostermeijer van VNO-NCW en lid van het GEA-secretariaat.

Wie ben je en voor welke organisatie werk je?

Mijn naam is Rob Oostermeijer en werk voor VNO-NCW Midden, één van de vijf regionale  werkgeversverenigingen in Nederland. Wij zijn als Midden actief in Overijssel, Utrecht, Flevoland én Gelderland en in alle vier de provincies aangehaakt bij de vraagstukken rondom de energietransitie.

 

Hoe drink je je koffie graag? Of welke thee heeft jouw voorkeur?

Bij voorkeur begin ik de dag met een cappuccino met een mooie schuimlaag (en zonder suiker). En dat gaat, afgewisseld met af en toe een glas fris water tijdens de diverse besprekingen veelal de hele dag door. En gelukkig heeft vrijwel elke organisatie/locatie waar ik op bezoek ben tegenwoordig wel een cappuccino in de automaat, dus komt dat goed uit.

Waar en met wie woon je?

Ik woon al heel wat jaren in het fraaie Deventer samen met mijn partner Susan.

Wat niet veel mensen binnen het GEA van je weten:

Wat niet veel mensen weten is dat wij, inmiddels zeven jaar geleden al weer, op ons huis zonnecellen hebben laten plaatsen. Toen waren we één van de eersten in ons deel van de wijk. En als ik nu door de wijk loop zie ik dat er inmiddels een veelvoud aan daken is voorzien van zonnecellen. Dat vind ik toch wel een mooi idee dat deze vorm van opwek inmiddels bij veel mensen in de wijk leeft. En op een zonnige dag werp ik graag nog even met een schuin oog een blik in de meterkast om te zien wat voor die dag de energieopbrengst van de zonnecellen is geweest.

Hoe ben je bij GEA betrokken?

Vanuit VNO-NCW Midden ben ik vanaf de beginfase betrokken bij het GEA-secretariaat en de stuurgroep en tevens ben ik direct en indirect ook aangehaakt bij een aantal thematafels waaronder de tafels Wet Milieubeheer, Bedrijventerreinen van de toekomst, Utiliteit en Landbouw. Daarnaast zijn er vanuit het perspectief van het bedrijfsleven vele lijntjes te leggen met alle andere tafels (of het nu gaat over financiering, over energiebesparing of over opwekking). Immers, bij elk van de thema’s zijn ondernemers bij betrokken.

Wat is je ambitie bij GEA?

Dat we in de volgende fase van het GEA stevig kunnen inzetten op het gezamenlijk uitvoeren van mooie en concrete programma’s en projecten die bijdragen aan de energieambities. En dat we de kennis die aanwezig is bij ondernemers in Gelderland/Oost-Nederland daar goed bij kunnen aanhaken want er gebeurt bij ondernemers veel op het gebied van o.a. innovatie, circulariteit, mobiliteit en andere terreinen waar heel partijen nog geen weet van hebben. En deze kennis is goed te gebruiken. Het nog beter kunnen ontsluiten van de info en het stimuleren van het toepassen van de kennis vind ik een belangrijke opgave voor ons.

Je krijgt morgen een half miljoen euro uitgekeerd. Voorwaarden: het moet binnen een jaar op zijn en je moet het aan energietransitie uitgeven. Wat doe je er mee?

Dat is best een lastige vraag omdat er zoveel keuzes te maken zijn. Maar ik denk aan inzet op ondersteuning van baanbrekende energie-innovaties/pilots en inzet op ondersteuning van jonge ondernemers die vernieuwende concepten (producten/diensten) ontwikkelen.


Wat heb je nodig om verder te komen in jouw deel van energietransitie?

Wat nodig is om écht verder te komen is een goede en efficiënte samenwerkingsstructuur (publiek/privaat) die ondersteund wordt met voldoende capaciteit en kennis. Een structuur die ook invulling kan geven aan de broodnodige versnelling.


Waarvoor mogen GEA-collega’s jou bellen?

Vanuit het werk bij VNO-NCW Midden ben ik beleidsmatig in ons werkgebied én landelijke betrokken bij verschillende thema’s die belangrijk zijn voor ondernemers. Naast de energietransitie zijn dat onderwerpen als smart industrie, internationalisering, water & waterschappen, bedrijventerreinontwikkeling, Natura2000, verkeer & vervoer, infrastructuur, vrijetijdseconomie en andere zaken. Een brede portefeuille (waarbij voor elke onderwerp ook energietransitie relevant is) waarbij ik, als het even kan, de verbinding leg tussen de verschillende onderwerpen. Dus neem gerust contact op.


Wat je verder nog wilt zeggen…

Marie-José Ruiken gaf het in het vorige interview mooi aan vond ik. Wees nieuwsgierig. Niet alleen naar elkaar maar ook naar nieuwe toepassingen, nieuwe zienswijzen, kennis en ideeën. Sta in de samenwerking met elkaar open voor goede suggesties en energie om nieuwe dingen te durven oppakken. Alleen op die manier komen we écht verder. Dus organiseer ook voor jezelf koffiemomenten voor overleg met anderen (en dat hoeft ook niet altijd met een cappuccino te zijn).

En in het kader van nieuwsgierigheid …verwijs ik graag naar de site en nieuwsbrief van www.duurzaambedrijfsleven.nl. Elke dag weer beschrijven zij in hun nieuwsbrief informatieve zaken die nieuwsgierigheid opwekken (bv. een paar jaar geleden schreven zij over de Energy Vault Tower, een verassende innovatieve manier om energie op te slaan die nu op het punt staat verder ontwikkeld te worden).

Navigatie