Nieuws

Drukbezochte netwerkbijeenkomst over Mobiliteit

14 september 2018 - Op 13 september j.l. organiseerde het GEA een drukbezochte netwerkbijeenkomst met als thema Mobiliteit. Een erg actueel en tevens breed onderwerp, dat bleek uit de vier presentaties. We waren te gast bij de H4Groep in Deventer. Een mooi uitstapje naar de Provincie Overijssel bij het toonaangevende bedrijf in mobiliteit.

GEA-voorzitter Asje van Dijk

De 5 i's

GEA-voorzitter Asje van Dijk opende de bijeenkomst met een pakkende presentatie over de uitdaging waar we voor staan: samen werken aan verbinding. “Met het Gelders Energieakkoord zijn we inmiddels drie jaar onderweg. De doelen voor de aankomende vier jaar zijn inmiddels weer geformuleerd en op dit moment schrijven we het uitvoeringsprogramma. Overal in de Gelderse regio’s bloeit het en zijn we volop bezig. We zijn trots, want samen weten we dingen in beweging te krijgen. Maar hoe kijkt de buitenwereld tegen ons aan? De afgelopen jaren hebben we goed moeten nadenken over wat de juiste stappen en ingrepen waren. Nu staan we aan de vooravond van een nieuwe koers, waarbij we van plan naar actie gaan en de met veel energie en actie uitvoeringskracht mobiliseren. Dat doen we volgens het 5i-model. Laten we elkaar inspireren en kennis delen. Laten we de interactie met elkaar aangaan. Van daaruit genereren we ideeën. We starten pilots en illustreren de kansen en mogelijkheden. Als laatste stap ontstaan er innovaties, die we kunnen opschalen.

Thema mobiliteit is iets waar we echt mee aan de slag moeten. 30% van onze CO2-emissie is het gevolg van mobiliteit. Hoe kunnen we met slimme concepten aan die innovaties komen? Laten we samen zoeken naar nieuwe business cases.

Sociaal innoveren

Na het inspirerende verhaal van Asje van Dijk nam directeur Erik Geerts van H4 groep ons, samen met zijn collega Rob Landeweer, mee in zijn kijk op mobiliteit. Want mobiliteit is niet alleen het verplaatsen van A naar B, het is vooral een kans om mensen te betrekken in onze samenleving. Volgens Erik is juist innoveren met het sociale stuk in je achterhoofd de beste businesscase en dat doe je door de juiste partners aan te schakelen. In zijn geval begint dat met de lobby op gang brengen om te kunnen vernieuwen. Klanten zitten te wachten op het verbinden van de verschillende innovaties uit de markt. Daarmee laat je zien dat mobiliteit en duurzaamheid echt wel uit kan. Collega Rob illustreert Eriks verhaal met het project Dag!enDoen! De gemeenten Olst en Wijhe stonden voor de opgave om mensen weer in beweging te krijgen, terwijl het openbaar vervoer werd teruggeschroefd. Er werden genoeg activiteiten georganiseerd, die weinig opkomst hadden. Dag!enDoen! onderving dit probleem door vrijwillige chauffeurs te verbinden aan veelal ouderen die zich aanmelden voor een activiteit met behulp van een gratis tablet. Behalve dat de mobiliteit wordt vergroot, wordt er ook een oogje in het zeil gehouden of het wel goed gaat in en om huis. Het project staat voor grenzeloos vervoer, een heel nieuw concept.

Erik Geerts, H4Groep

Deelauto

Tonnie Tekelenburg nam ons vervolgens mee in de wereld van de deelauto. Tonny, lid van de GEA-tafel Mobiliteit en actief bij LochemEnergie zet zich sinds 2015 in voor deelauto’s in de gemeente Lochem. Hij deelde met ons zijn ervaringen en gaf tips hoe zelf een deelautoproject te starten, denk hierbij aan een goed plannings- en administratiepakket. De grote vraag is wel hoe je mensen overtuigt in te stappen in een deelautoproject. Het is gebleken dat als men eenmaal in een elektrische deelauto stapt, men bewust minder kilometers rijdt. Er zijn inmiddels diverse deelautoprojecten actief. Daarmee is bewezen dat het wel degelijk een businesscase is. En er is altijd wel een deelautoproject in jouw buurt die bij je past.

Uitdaging in Gelderland

Marco Vellema, voorzitter van de GEA-tafel Mobiliteit, sluit de bijeenkomst af met een toelichting op de uitdagingen waar we in Gelderland voor staan. De tafel richt zich op drie pijlers: verduurzamen van kilometers, vergroenen van uitstoot en minder auto’s laten rijden. En dat is natuurlijk een grote uitdaging, niet alleen moeten we samen investeren in minder CO2-uitstoot ook zullen we minder kilometers moeten gaan rijden en meer met elkaar moeten delen, zowel in personenvervoer, vrachtvervoer en openbaar vervoer.

Alle presentaties kan je hier downloaden.
Presentatie Erik Geerts en Rob Landeweer
Presentatie Tonnie Tekelenburg
Presentatie Marco Vellema

Graag tot binnenkort bij een van de vele andere activiteiten van het GEA.

Navigatie