Nieuws

Buurtzon Arnhem levert duurzame stroom

8 februari 2018 - BuurtZon is een Arnhemse energiecoöperatie die handig gebruik maakt van de daken van huurwoningen van de woningcorporatie Volkshuisvesting. Volkshuisvesting stelt haar daken beschikbaar voor in totaal 40.000 zonnepanelen. De betreffende daken zijn door Volkshuisvesting geselecteerd. De plaatsing van de eerste serie zonnepanelen gaat dit voorjaar van start.

Kosteloos lid en € 200,- voordeel
Alle Arnhemmers (niet alleen huurders) kunnen kosteloos lid worden van de energiecoöperatie en groene stroom van de zonnepanelen krijgen. Elk lid neemt energie af via een collectief contract. Het jaarlijkse voordeel voor elk lid is berekend op ongeveer € 200,-. Inmiddels zijn er meer dan 500 leden en gaat het project definitief van start. Van de leden  is ca 75% huurder en 25% particuliere woningeigenaar.

Clusters van tien daken
De energiecoöperatie gaat de eerste 3250 zonnepalen dit voorjaar plaatsen. Bij plaatsing hoeven de installateurs niet in de huurwoningen aangezien de zonne-energie via een aparte netaansluiting aan de buitenkant van de woning aan het electriciteitsnet wordt geleverd. Er wordt gewerkt met een cluster van ca tien aaneengesloten daken met elk 10 zonnepanelen (zie de Artist Impression).

Financiering
Om de plaatsing te betalen heeft de energiecoöperatie geld van de ASN-bank en van Oost.NL geleend. Ook krijgt BuurtZon steun van de gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland om dit allemaal op te zetten. De lening wordt terugbetaald via de energieopwekking uit de zonnepanelen en een fiscale overheidsregeling (zgn postcoderoos regeling). Dit unieke project valt onder de tafel Zon van het GEA. Meer informatie is te vinden op BuurtZon Arnhem.

 

Navigatie