Nieuws

Bedrijven kunnen profiteren van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

16 mei 2018 - Wind is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar samen niet van profiteren? In de Betuwe waait het dagelijks en bouwen inwoners hun eigen windmolenparken bij verkeersknooppunt Deil en op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Avri in Geldermalsen. Dit project biedt ook mogelijkheden voor ondernemers. In de rol van investeerder bijvoorbeeld. Nog een kans: het lidmaatschap van de burgerwindcoöperatie cadeau doen aan je medewerkers of klanten.

Inwoners van het Rivierengebied, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. ‘Hun’ windparken gaan vanaf 2019 stroom produceren voor 40.000 huishoudens. De burgers zijn eigenaar van ongeveer de helft van de windmolens bij Deil en Geldermalsen. Het project heeft de naam Betuwewind gekregen.

Bijzonder is dat inwoners uit de fusiegemeente West Betuwe en andere omliggende gemeenten zoals Culemborg, Buren en Tiel kunnen mee-investeren in de nieuwe parken. Wie lid wordt van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe (BWB), de eenmalige kosten hiervan zijn 50 euro, krijgt het recht om als lid-windaandeelhouder een bedrag tot € 15.000 in te leggen. Tot aan de zomervakantie loopt een ledenwerfactie waarbij nieuwe leden zich kunnen melden. Het lidmaatschap staat open voor particulieren en bedrijven.

Populair

Investeren in Nederlandse windprojecten is populair, zegt Betuwewind-woordvoerder Wim van Beuzekom. “We verwachten veel belangstelling om mee te doen met de windparken bij Deil en Avri. Zeker ook doordat de burgerwindcoöperatie geen winstoogmerk heeft en een hoger rendement kan uitkeren dan veel commerciële partijen doen.”

Een BWB-lid ontvangt maximaal 15 jaar een rendement tussen de 4 en 10% over zijn inleg. Het rendement hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement.

Van Beuzekom nodigt ondernemers uit om creatief om te gaan met de kansen die de windparken bieden. “Windenergie is onmisbaar voor het slagen van de energietransitie in Nederland. Steeds meer Nederlanders en bedrijven gaan zelf aan de slag met windenergie. Door als ondernemer die beweging te ondersteunen, zet je jezelf op de kaart als een vooruitstrevende en betrokken onderneming. Geef het lidmaatschap van de burgerwindcoöperatie cadeau aan je medewerkers. Of gebruik het als opvallend extraatje in een reclamecampagne. Een mooi, waardevol cadeau.”

Duurzame toekomst

Voorzitter Hans van Zuijdam van VNO-NCW Rivierenland staat achter de komst van de windmolens. “De enige toekomst die we hebben is een duurzame toekomst. Ook onze regio moet daarom investeren in de energietransitie, dat kunnen we niet alleen aan anderen overlaten. De energietransitie biedt heel veel kansen voor de regio. Die moeten we niet onbenut laten.”

Meer weten? Kijk op www.betuwewind.nl of stuur een e-mail aan info@betuwewind.nl

Navigatie