Nieuws

Arnhemse wijk Ons Dorp start met Ecovat: Energieopslag voor zonnestroom en windenergie

3 oktober 2018 - Energieopslag is een belangrijke schakel bij de overstap naar hernieuwbare energiebronnen. In Arnhem start binnenkort een grootschalige demonstratie met een Ecovat: een ondergrondse warmtebuffer. In een Ecovat kan zowel zonnestroom als windenergie worden opgeslagen.

“Je moet een Ecovat zien als een grote weckpot onder de grond, gevuld met grondwater. Met een diameter én diepte van ongeveer 32 meter”, vertelt Aris De Groot, directeur van Ecovat op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoe de energieopslag voor zonnestroom en windenergie werkt

Een netwerk van duurzame stroomopwekkers zoals zonnepanelen en windmolen voorziet het Ecovat van elektriciteit. Het Ecovat zet deze opgewekte elektriciteit vervolgens om in warmte, waardoor het water in het vat opwarmt. De temperatuur in het vat kan oplopen tot 90 graden Celsius. Doordat het vat goed geïsoleerd is, blijft de warmte bewaard: Na zes maanden is 90 procent van de warmte behouden. Op die manier kan warmte opgewekt in de zomer, ’s winters worden gebruikt.

500 woningen op duurzame energie

In de Arnhemse wijk Ons Dorp start binnenkort een demonstratietraject waarbij een Ecovat 500 woningen van duurzame energie gaat voorzien. Dit project kwam mede tot stand dankzij de regeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers die investeren in een energie-innovatie die bijdraagt aan economische (groene) groei.

Dit artikel is afkomstig van Duurzaam Bedrijfsleven. Bekijk het gehele artikel inclusief video hier.

Navigatie